Katedrály bývali korunovačnými kostolmi

02.04.2011 Celý región

Bratislava 1. apríla (TASR) - Katedrály zohrali významnú úlohu v dejinách Slovenska. Jedna z najväčších slovenských katedrál - Dóm sv. Martina v Bratislave - bol v minulosti korunovačným kostolom uhorských kráľov.

Z cirkevného hľadiska je katedrála kostol, ktorý je hlavným kostolom diecézy, sídelným kostolom biskupa alebo seniorátu. Katedrály poznajú v katolíckej, anglikánskej, evanjelickej a v niektorých iných protestantských cirkvách. Pokiaľ má biskup dva sídelné kostoly, druhý z nich má názov konkatedrála.

V odlišnom význame sa termín katedrála používa v architektúre. Za katedrálu sa v tomto prípade označuje konkrétny typ veľkého gotického kostola. Môže ísť nielen o sídlo biskupa, ale aj o majestátny kláštorný kostol niektorých mníšskych rádov, napríklad benediktínov a cisterciánov.

Veľkolepé katedrály sa stavali vždy v krajinách, ktorých sa od začiatku nášho letopočtu začala šíriť kresťanská viera. Najväčšia katedrála je v nemeckom Speyeri. Známa je napríklad katedrála Notre Dame v Paríži, katedrála sv. Pavla v Londýne, katedrála Santa Maria del Fiori vo Florencii alebo katedrála v španielskej Seville.

Slovensko sa môže tiež pochváliť množstvom majestátnych katedrál.

Najväčším kostolom na Slovensku je katedrála v Košiciach - Dóm svätej Alžbety s rozlohou 1200 m2, ktorá je súčasne najvýchodnejšou gotickou katedrálou západného typu v Európe.

Rímskokatolíckej cirkvi v SR patrí aj Konkatederála svätého Mikuláša v Prešove, Katedrála - Bazilika svätého Emeráma v Nitre, Katedrála svätého Františka Xaverského v Banskej Bystrici, Katedrálny chrám svätého Jána Krstiteľa v Trnave, Katedrála svätého Martina v Spišskej Kapitule, Katedrála Nanebovzatia Panny Márie v Rožňave, Katedrála Najsvätejšej Trojice, alebo ľudovo Farský kostol v Žiline a Konkatedrála Sedembolestnej Panny Márie v Poprade.

Gréckokatolícka cirkev má na Slovensku tri katedrály - Katedrálny chrám Narodenia presvätej Bohorodičky v Košiciach, Katedrálny chrám Povýšenia vznešeného a životodarného kríža v Bratislave a Katedrálny chrám svätého Jána Krstiteľa v Prešove.

Vojenskému ordinariátu v SR patria dve katedrály - Katedrála svätých Jána z Mathy a Felixa z Valois - Trojičný kostol v Bratislave a Katedrála svätého Sebastiána taktiež v Bratislave.

Zdroje: http://paulus.frcth.uniba.sk, www.skonline.sk
 

Vyberte región